FAQ

Frågor

Randonneur Stockholm har också samlat ihop några vanliga frågor.

Randonnée

Andra har bättre svar på detta än vad jag har.

Johans blogg har många fina filmer och berättelser från olika lopp. 

Audax Club Parisien

Kort: ACP är huvudansvarig för alla brevetlopp från 200 km till 1000 km, globalt.

Man hittar mycket, så gott som allt officiellt, på ACP:s hemsida.

Under pandemin har det varit rörigt med kalendrar. Kalendern är officiell först när datum är godkända av ACP och man kan alltid se vilka datum är godkända, globalt, i ACP:s kalender.

Man hittar nästa allt samlat under samma sida på ACP:s avsnitt för BRM.

Bakgrund på Wikipedia 

Les Randonneurs Mondiaux

Kort: RM är huvudansvarig för alla randonnée, brevetlopp, på 1200 km och längre, med ett undantag, Paris-Brest-Paris.

Kalendern för alla lopp på 1200 km och längre och resultat genom alla tider kan man se på organisationes hemsida 

Audax

Audax är ett sällsynt företeelse, trots att så många föreningar har "audax" i sitt namn, kör de inte "audax". I svenskt sammanhang har det väl inte mycket att erbjuda som inte klubbarna redan har. När man cyklar "audax" finns det en "kapten" (passledare) som bestämmer farten och hela gruppen måste hålla sig till den farten. Man får inte hänga av kaptenen. Förenklat är det en klubbrunda där grupperna delas upp i olika fartgrupper.

Det som kan skilja sig är distansen. Vart femte år, har jag hört, kan man köra Paris-Brest-Paris som audax. Det är i stort sett omöjligt att hitta vettig information om den. Jag vet att den finns, eftersom jag känner till två som har deltagit genom åren. Good luck.

Paris-Brest-Paris genomfördes som Audax år 2016 med 89 i startfältet. Jag kan inte hitta något för år 2021 (om det körs vart femte år), men det kan bero på pandemin. Man kan läsa om loppet 2016 den här.

Genom åren har några från Sverige deltagit. Det har funnits en samling audaxcyklister i Stockholm med en webbsida, www.audax.se, men den tycks vara borta nuförtiden.

Flèches Nationales

Det finns ett litet spektrum av flèchevarianter. Det vi kör i norden, med målgång i Skövde, är "Flèche Nationale" som följer reglerna från Flèche Vélocio. 

Man kör i lag om 3-5 cyklister. Minst 3 måste komma i mål för att laget blir godkänt.

Banan skickas in till Ulf Sandberg i förväg för att bli godkänd. Den ska vara minst 360 km lång, ta 24 timmar att köra och ha sista kontroll före mål uppe på Billingehus minst 25 km bort och minst 2 timmar bort. Alla startar kl. 10 på en lördag från valfri plats och cyklar 24 timmar. Man får ha max en 2 timmars paus under natten.

Skriv till Ulf Sandberg för detaljerna. Det funkar bäst om du samtidigt skickar ett sms till honom med innehåll "you have mail". Funkar för mig.

Super Randonneur

Super Randonneur är en titel som varar i ett år. Man får den genom att cykla en superrandonneurserie: 200km, 300km, 400km och 600km mellan 1 november och 31 oktober. (En säsong börjar 1 november).

Hur får du tag i superrandonneurmedaljen?

Bra fråga. Om du är medlem i en klubb som arrangera brevetlopp, är svaret enkelt. Den kommer bara. Randonneurs Sverige räknar med att din klubb står för kostnaden (6 euro) eller att klubben kräver in pengarna av dig. Jag tror inte att det senare förekommer.

Du kan se vilka klubbar det handlar om under avsnittet "Arrangörer" ovan.

Om du kör "individuell" (klubblös) eller under en annan klubbs flagga som inte arrangerar lopp, börjar problem ... för dig. Randonneurs Sverige tar hem medaljen. Så den ligger där. Det är inte det som är problemet.

Problemet är vem ska betala för den?

Det är ganska logiskt om du tar kontakt med arrangören för BRM 600 som du körde och gör upp något med dem. De måste i sin tur ta kontakt med Randonneurs Sverige och meddela att de står för kostnaden för din medalj.

Det är läget idag. Det är möjligt att något annat införs i framtiden för att slätta över skillnaden mellan att vara individuell/klubblös och att köra för en arrangörs klubb.


Randonneur 5000

R5000 kan ses som en trofé. Den kan man förtjäna genom att göra följande inom en 4-årsperiod, exakt på dagen:

Ansökan kan ni hitta på ACP:s avsnitt för R5000.

Där kan man även se resultat för alla som har kört in R5000. Jag är nr 2504. Bengt Sandborgh har kört ihop 7 stycken.

R5000 är nog nåbart för alla som har cyklat PBP. Att få ihop 7 stycken är inte nödvändigt :-)

Randonneur 10000

Om R5000 är en tänkbar möjlighet för alla ihärdiga randonneurer, är R10000 en annan best.

Man har 6 år på sig att:

Lopp som man har använt för att få R5000, får även användas för R10000.

Bengt Sandborgh och Niklas Wennberg smygstartade i 2012 (första året). Åke Haraldsson har också tagit R10000. Jag tror inte att någon av dem skulle påstå att det är något alla kan göra. Det är Super Randonnéen som skiljer dem från andra med folkvett.

Det är fortfarande möjligt att cykla en Super Randonnée genom Super randonnées (Sophie Matter) 

Mer (resultat, ansökan osv) finns på ACP:s avsnitt för R10000.

Permanent

BRM brevetlopp är "kalenderevent", dvs, de äger rum på ett bestämt datum. Datum bestäms i oktober föregående året och de ligger fast (om man inte har en pandemi).

En permanent liknar ett brevetlopp med den viktiga skillnaden att den kan köras när som helst, eller snarare, efter överenskommelse med den som är ansvarig för banan.

Jotunheimen Super Randonnée är en permanent. I praktiken kan den bara köras de första 3 veckorna i juli på grund av vädret, men man kan köra när man vill efter överenskommelse med Jens Glad Balchen i Norge.

Det har då och då funnits önskemål om en permanentserie, men det handlar alltid om "råd, men inte dåd," dvs, ingen räcker upp handen för att sköta en sådan verksamhet.

Sedan flera år tillbaka har Milslukaren i Malmö haft en permanentverksamhet, men jag vet inte hur aktivt det har varit.